Kamp ve Karavanda Tüp Kullanım Rehberi
Milangaz Rota tüp kamp ve karavan seyahatleri için özel olarak tasarlanmıştır. 2 kg LPG içeren Milangaz Rota emniyetli sistem ve kullanım kolaylığı sağlar. Mutfak tüpüne göre hafif olması ve az yer kaplaması kamp tatillerinde ve karavan seyahatlerinde avantaj sağlamaktadır.
Milangaz Rota’nın alt kısmında yer alan özel plastik kılıf tüpün zeminde kaymasını engeller ve zemininin temiz kalmasına yardımcı olur. Tüpün çevresinde bulunan gövde giydirmesi tüpü yıpranma ve paslanmaya karşı korur.
Ocağın kullanılmadığı zamanlarda tüpün üzerindeki vananın kapalı konuma getirilebilmesi emniyeti artırır. Milangaz Rota’nın vidalı dedantör ve rakorlu hortum bağlantısı en emniyetli şekilde gaz bağlantısı yapılabilmesine olanak sağlar.
Karavan mutfağında ve açık havada kullanıma uygundur. Milangaz Rota son kullanıcıya üzerinde emniyet bandı ile teslim edilir.Milangaz Rota satış noktaları için tıklayın.
Kamp ve Karavan Tüpü Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tüp değişimi (montaj-demontajı) emniyetli bir şekilde söküp takmaya olanak sağlayacak bir alanda yapılmalıdır. Tüp kapalı bir dolap içine konulacaksa, dolap alt ve üst havalandırma menfezlerine sahip olmalıdır.
- Karavan tüpü kesinlikle dik kullanılmalıdır. Yatık olarak kullanılmamalı ve depolanmamalıdır.
- Tüpün oturacağı zemin düz ve tüp ağırlığını taşıyacak şekilde olmalıdır.
- Tüpün konulduğu alanda ısı/kıvılcım kaynağı olmamalıdır.
- Tüp, kullanıldığı cihazdan daha aşağıda bir konumda olmalıdır.
- Tüpün konulduğu yerde araç hareketlerine bağlı istemsiz hareket etmesini ve devrilmesini önlemek için gövdesinden zincir, kayış veya kuşak ip ile sabitlenmelidir.
- Tüp, dıştan gelebilecek olası darbelere karşı (çarpma, kaza vb) karavan içinde korunaklı bir yerde olmalıdır.
- Uzun süreli kullanım olmadığında tüketim cihazının içinden olası gaz kaçağı riskine karşı kamp tüpü valfinden veya dedantörden kapatılmalıdır.
- Tüp mahaline olası gaz kaçağında ikaz verecek gaz dedektörü konmalıdır. Gaz kullanan ocak vb ürünler bağımsız bölümlerde ise bu ekipmanların da bulunduğu alana gaz dedektörü konulması uygun olacaktır.
- Tüp ile yakıcı cihaz arasındaki hortum bağlantısı 1.5 metre’den fazla olmamalıdır. Basınç sınıfına uygun standartta LPG hortumları kullanılmalıdır.
- Uzun hatlar var ise kaynaklı bağlantı ile kalın etli bakır boru kullanımı yapılabilir.
- Hortum ucu rakorlu ve dişli/vidalı bağlantılı olmalıdır. Kelepçe bağlantılı hortumlar uygun değildir.
- Tüpler için 2-4 kg/h debi ve max. 30 bar basınçta çıkış veren dişli/vidali bağlantıya sahip CE belgeli regülatörler (dedantörler) kullanılmalıdır.
- Tüp, regülatör ve hortum bağlantıları rakorlu ve dişli bağlantılı olmalıdır.
- Her tüp değişiminde ve kullanım sırasında ayda bir köpüklü su ile tüp, regülatör (dedantör) ve hortum bağlantılarına gaz kaçak kontrolü yapılmalıdır.
- Tüp değişiminde yıpranmış contalar yenisi ile değiştirilmelidir.
Gaz kaçağı hissedildiğinde;
- Kibrit, çakmak yakılmamalı, yanan ateş var ise söndürülmelidir.
- Kıvılcım çıkartacak işlemlerden kaçınılmalıdır. Örneğin, elektrik düğmeleri ile açıp kapatılmamalıdır.
- Tüp valfi veya dedantör kapatılmalıdır.
- Ortam havalandırılmalıdır.