Temel olarak TS EN 589 standardına uygun bütan ve propan gazlarının bileşiminden oluşan, hidrokarbon esaslı LPG’nin araçlarda yakıt olarak kullanılan haline verilen ismidir.
Milangaz Otogaz, TSE’nin belirlemiş olduğu tüm standartlara tam uygunluk sağlar. Çevreci, verimli ve yüksek performanslı Milangaz Otogaz her gün binlerce LPG’li araç kullanıcısı tarafından tercih edilmektedir. Milangaz Otogaz yüksek oktanlı bir yakıttır. Litre başına hesaplandığında Milangaz Otogaz benzine kıyasla %30’a varan tasarruf sağlar. LPG’li aracınıza doğru yakıtı almak aracın performansı ve motorun verimliliğini olumlu yönde etkiler.
Milangaz, LPG’nin piyasaya arzından önce standartlara uygunluğunu özenle kontrol etmektedir. Akredite LPG laboratuvarlarında LPG’nin düzenli analizlerini yapan Milangaz, tüketicilerinin sağlık, emniyet ve güvenliğini gözeterek, her istasyonda İş Sağlığı ve Güvenliği prosedürlerini hassasiyetle uygulamaktadır.
Standartlara uygun üretilen LPG dönüşüm sistemleri yüksek emniyet prensipleri ile tasarlanmakta ve güvenlik ekipmanları ile donatılmaktadır. Otogaz, standartlara uygun LPG sistemlerinin kullanılması, periyodik kontrollerinin yetkili servislerdeki uzmanlar tarafından yapılması ve kullanım kurallarına uyulması durumunda tüketicilerin güvenle kullanabileceği bir yakıttır. Yapılan araştırmalarda otogazın en az benzin ve dizel kadar emniyetli bir yakıt olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, yüksek mukavemetli karbon çelik malzemeden imal edilmiş otogaz tankları darbelere karşı dayanıklı özelliği ile LPG’nin araçlarda emniyetli bir şekilde muhafazasına imkan sağlar.
Motor oktan sayısı (MON), içten yanmalı motorlarda yanma kalitesinin ve dolayısıyla çekiş gücünün bir ölçütüdür. Genel olarak yakıtın oktan sayısı arttıkça motorun vuruntuya olan meyili azalır. Vuruntu, motor silindiri içinde yanmanın kontrolsüz gerçekleştiği bir durum olup hem motorun sesli çalışmasına hem de daha fazla yakıt tüketmesine neden olur.
Türkiye’de yürürlükte olan TS EN 589 standartlarına göre otogazın motor oktan sayısı (MON) en az 89 olmalıdır. Milangaz otogaz istasyonlarında tüketicilere sunulan yüksek kaliteli otogazın motor oktan sayısı ise en az 93’tür. Bu sayede araçlarda daha verimli yanma ve daha yüksek motor gücü üretimi sağlanır.
Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen miktarının düşük olması nedeniyle ürettiği birim enerji başına daha az çevreye ve sağlığa zararlı gaz (karbondioksit (CO2) ve karbonmonoksit (CO) vb. gibi) açığa çıkar. Karbon salımı düşük, yanma sırasında neredeyse hiç partikül yaymayan, suyu ve toprağı kirletmeyen çevreci bir yakıttır.
Dünya LPG Birliği (WLPGA) raporuna göre, LPG kullanımı, hava kalitesini iyileştirir, sera gazı emisyonlarını düşürür ve çevreye fayda sağlar.
Ülkemizde LPG kullanan araçlar sayesinde her yıl yaklaşık 1 milyon ton daha az CO2 salınımı gerçekleşmektedir.
LPG tanklarının dolumu emniyet tedbirleri kapsamında tank hacminin %80’ini geçmeyecek şekilde kısıtlanmaktadır. Bu nedenle dolum esnasında depoyu daha fazla otogaz alsın diye sallamak; emniyetli dolum seviyesine ayarlı depo içi şamandıranın bozulmasına neden olabileceği için tehlikeli ve yanlıştır.
Benzinli araçların LPG dönüşümü yetkili servisler tarafından standartlara uygun olarak yapılmalıdır. Dönüşüm öncesinde aracın LPG’ye uygunluğu mutlaka kontrol edilmelidir. Benzinli araçtan, LPG’ye dönüşüm için aracın motor bölümüne regülatör, elektrik kontrol ünitesi (ECU) ve enjektörler, bagajına ise LPG tankı montajı yapılır. Bu dönüşümü gerçekleştirmek ortalama 6-8 saat sürebilmektedir, ancak bu süre aracın marka, model ve LPG kitine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Atmosferik, turbo veya direkt enjeksiyonlu benzinli motorlara sahip araçların yaklaşık %95’ine LPG dönüşümü yapılabilmektedir. Otogaz dönüşümü yaparken dikkat edilmesi gereken nokta uygun kit ile aracı eşleştirmektir. Aracınıza LPG montajı yaptırıp yaptıramayacağınızı öğrenmenin en kolay yolu LPG dönüşüm hizmeti veren uzmanlar ile iletişime geçmektir.
Aracın motoruna uygun dönüşüm kiti kullanılması, dönüşümün yetkili servisler tarafından standartlara uygun şekilde yapılması ve kullanılan yakıtın standartlara uygun olması durumunda LPG ile performans kaybı yaşanmaz. Uygun LPG kiti, doğru dönüşüm ve standartlara uygun yakıt kullanan aracın performansı benzinli sistemlerin de üzerine çıkmaktadır.
Petrol türevi bir yakıt olan LPG’nin araç motoruna herhangi bir zararı yoktur. Yapılan araştırmalar LPG’nin direkt yakıt enjeksiyonlu motorlar dahil tüm içten yanmalı motorlar için çok elverişli bir yakıt olduğunu göstermiştir.
TS EN 589 standardında yaz mevsimi 31 Mart ± 15 gün ile 31 Ekim ± 15 gün arası, kış mevsimi ise diğer zamanlar olarak tarif edilmiştir. LPG, aracınızda tank içinde sıvı olarak depolanır ve dönüşüm sistemi içinde regülatörde buharlaştırılarak motora gaz fazında gönderilir. Standartlara uygun otogaz, kolay buharlaşabilmekte ve kışın soğuk hava koşullarında aracın LPG ile çalışmasını kolaylaştırmaktadır. Kışın hava soğuduğunda buharlaşmada sorun yaşanmaması için LPG içindeki propan miktarı artırılır. Yazın %30-35 olan propan miktarı kışın %50 seviyesine kadar çıkarılır. Bu miktarın belirlenmesinde TS EN 589 standardında yer alan gösterge buhar basıncı değeri dikkate alınır.
Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca, LPG tanklarının imal tarihinden itibaren kullanım ömrü en fazla 15 yıldır. Ancak bu süre tank imalatçısı tarafından kısaltılabilir. Mevcut durumda tank imalatçıları tarafından TÜV TÜRK muayene kuruluşuna iletilen tank kullanım ömrü en fazla 10 yıldır.
LPG’li araçların periyodik bakımları her 10.000 km’de bir yapılmalı, ayrıca 6 ayda bir yaz ve kış kontrol ve bakımı yapılmalıdır.
LPG’li araçların depo kapasitelerinden bahsedilirken genellikle toplam kapasitenin %80’i olan emniyetli dolum seviyesi belirtilir. Araçtaki depo içi şamandıranın arızalı olması durumunda yakıt alımının kesilmesi gereken güvenli seviye aşılabilmektedir. Bu durumda da “araç depomdan fazla otogaz satıldı” şeklinde şikâyetler olabilmektedir. Bu şikâyetlerin ve tehlike arz eden durumun önüne geçilebilmesi için aracınızın bakım ve kontrollerinin düzenli ve yetkili servislerce yapılması kritik önem taşımaktadır.
LPG zehirli olmayan ancak yanıcı bir gazdır. Halk arasında gaz zehirlemesi olarak değerlendirilen olay, LPG’nin, uzun süreli kaçağı durumunda havadaki oksijen oranının düşmesinden kaynaklanmaktadır.
Milangaz web sitesindeki Milangaz satış noktaları bölümünden otogaz bayilerimize ulaşabilirsiniz.
İstasyonda otogaz dolumu başlamadan önce aracın motorunu durdurun. İstasyon içerisinde cep telefonu kullanmak ve sigara içmek kesinlikle yasaktır.
444 0 120 numaralı Milangaz Çağrı Merkezi’ni arayarak, 0552 552 0 120 numaralı WhatsApp sipariş hattı üzerinden ve www.milangaz.com.tr adresindeki iletişim formunu doldurarak görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.